СТЕКСПО / STEAKSPO 2016

Събитие на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България.

Същност

СТЕКСПО 2016 се проведе в периода 30 септември – 2 октомври 2016 г. и бе първият по рода си български форум, който събра животновъди от всички краища на страната на едно място. По време на събитието бяха представени световните тенденции и добрите практики в месодайното говедовъдство. Форумът протече и със силно чуждестранно присъствие – гости от съседните Турция и Гърция, чиито пазари гледат към нашите суровини. Лектори на форума бяха специалисти от Германия, Ирландия и Румъния – страни със сериозни традиции в сектора. Експертите споделиха своя опит и знания по въпросите за правилното хранене, отглеждане и запазване на здравния статус на животните, което от своя страна  ще доведе до желаната от всички животновъди цел, а именно постигане на по-високи резултати в техните стопанства.

Събитието се проведе в гр. Сливен (пресконференция и работна вечеря) и село Стефан Караджово, Ямболско (практическа, демонстрационна, изложбена и лекционна част), а негов домакин беше земеделският производител Николай Димов (Агролес Димов ЕООД). В животновъдната ферма, която развъжда над 200 говеда от месодайните породи Абердийн Ангус и Гаскон, във втория ден на форума присъстващите се запознаха с основните принципи при изхранването на говедата. 

На тридневния форум присъстваха и експерти от страната. Сред официалните гости бяха представители на Министерство на земеделието и храните, експерти от Областната дирекция на БАБХ, кмета на Община Болярово и др.

Програма

Над 500 посетители, 40 изложени елитни животни и още 400 на терен;
5 добре оборудвани локации за провеждане на обученията;
Сключени сделки за продажба на техника, оборудване и разплодни бици;
Заявени доставки на елитни животни от Ирландия, които очакваме да бъдат у нас напролет;
12 часов маратон от лекции и вкусно похапване;
Гости от Турция, Гърция, Румъния, Ирландия и Германия;
Официални представители на институциите и партньорските браншови организации;
35-килограмово кюфте, приготвено от Ути Бъчваров и много други кулинарни изкушения от българско телешко;
Много детски усмивки, споделен безценен опит, нови възможности, полезни контакти, слънце и музика.
Това накратко беше СТЕКСПО 2016.

Програмата на СТЕКСПО стартира с работна вечеря и продължи с 12 часов маратон от лекции. Обученията в по-голямата си част се провеждаха на терен. Топ експерти от страната и чужбина изложиха подробно основните моменти в гинекологията, отглеждането и храненето на различните категории животни и спецификите на отделните месодайни породи. На събитието присъстваха трима от най-добрите и опитни говедовъди от Ирландия, които споделиха своя опит в търговията и реализацията на елитни животни, в маркетинга и представянето на най-добрите екземпляри по време на изложби и търгове – нещо, което никога не е правено у нас, но към което организаторите на СТЕКСПО, Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ), се стремят.

SMART AGROSTART:

Цялостно организационно и комуникационно обслужване